sobota, 24 sierpnia 2013

Ciasto "Mech"

Mam Wam do zaproponowania ciekawie wyglądające, smaczne ciasto.



"Mech"

Składniki:
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml śmietany 36%
2 śmietanki fixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoce np. jeżyny, maliny, jagody, owoc granatu (do wyboru, może być kilka:))
Przygotowanie:
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy . Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180′C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”. Studzimy.
Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder.
Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, układamy owoce, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu, czy  rozdrobnionymi "kulkami" z jeżyn lub malin.








Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz